Priljubljena penina prosecco izvira iz severovzhodne Italije, z osrednjim območjem v majhni regiji Benečije, znani kot Conegliano Valdobbiadene. Ta regija je ključna za ustvarjanje visokokakovostnega prosecca. V preteklosti je grozdje, ki so ga uporabljali za to penino, nosilo imeni Prosecco in Glera. Zeleno grozdje s tanko lupino, gojeno v pokrajinah Veneto in Furlanija, ima dolgo zgodovino. Proizvodne tehnike so se sčasoma izboljševale, rezultat pa so danes boljši mehurčki in nižja raven sladkorja, ki odražata terroir, kakovost in stil. Leta 2009 je povečano zanimanje za to penino v Novem svetu sprožilo pravno zaščito za ime “Prosecco”. Ta premik, podoben francoski zaščiti imena Champagne, je vključeval tudi preimenovanje sorte grozdja v “Glera”. Istega leta je območje Conegliano Valdobbiadene postalo italijanska DOCG, kar je okrepilo pomen in priznanje tega specifičnega vinorodnega območja.
Identiteta Prosecca in njegova raznolikost
Prosecco v Italiji se nanaša izključno na vina, pridelana v treh določenih označbah, sestavljena iz najmanj 85% Glera. Z zmerno visoko kislostjo grozdja je primerno za peneče vino, ki ponuja čudovit spekter vonjav, kot so melona, breskev, hruške in bele cvetice. Končna vina so običajno lahka do srednje močna, s končno vsebnostjo alkohola, odvisno od stila proizvajalca, ki se giblje od 8,5% do 12,5%. Znano je kot “italijansko peneče vino”, izdelano iz grozdja vrste glera, pri čemer se lahko dodajo do 15% drugih vrst grozdja. Ta prepoznavna oznaka označuje osnovne značilnosti tega priljubljenega italijanskega vina.
Svežina in nezahtevnost
Prosecco je vino, ki je znano po svoji lahki in sveži naravi. Ni namenjeno staranju, zato je priporočljivo, da se uživa leto ali dve po trgatvi. Za razliko od šampanjcev, kjer je staranje pogosto zaželeno, proizvajalci prosecca stremijo k ustvarjanju velikih količin z dostopnimi cenami. Proizvajalci prosecca ciljajo na množično proizvodnjo, kar omogoča, da dobro vino najdemo že za 5 EUR na steklenico. S svojo vsebnostjo alkohola, ki lahko doseže do 12%, je priljubljen tudi v različnih koktajlih, zlasti v znanih Spritz napitkih. Pogosto se prideluje po tankovski metodi, kjer se drugo vretje in tvorba mehurčkov odvijata v velikih cisternah, preden je vino filtrirano pred stekleničenjem.
Raznolikost in obseg v Furlaniji in Venetu
Prosecco DOC, oznaka za geografsko poreklo, zahteva, da je vino pridelano na obsežnem področju, ki zajema celotno Furlanijo in večino dežele Veneto. S tem certifikatom se letno proizvede že impresivnih 500 milijonov steklenic. Omejen donos grozdja na hektar (18 ton) prispeva k solidni kakovosti, ki jo lahko pričakujemo pri cenah okoli 10 EUR za steklenico. Prosecco DOCG, najvišji certifikat za to penino, zahteva, da je vino pridelano na omejenem območju med mestoma Conegliano in Valdobbiadene, ter dodatno okoli mesta Asolo. Letno se proizvede približno 100 milijonov steklenic s strogo omejenim donosom grozdja na hektar (13,5 ton). To območje je pod nadzorom združenja proizvajalcev prosecca v kraju Conegliano od leta 1969 naprej. Z razgibanim terenom, ki vključuje ravnine in griče, ta certifikat ponuja višjo kakovost, ki se odraža v cenah okoli 15 EUR za steklenico.
Prestiž in ekskluzivnost
Cartizze DOCG predstavlja najprestižnejše področje znotraj kategorije DOCG, ki uživa najvišji ugled. Vinogradi na tem majhnem področju, velikem le 107 hektarjev, dosegajo izjemne cene, tudi do 1 milijon EUR na hektar. S svojo omejeno površino Cartizze letno proizvede 1,3 milijona steklenic, pri čemer je donos omejen na zgolj 12 ton grozdja na hektar. Cartizze je gričevnato področje, ki spominja na naša Brda, kjer vinograde obdelujejo ročno. S prevladujočimi glinenimi tlemi, ki prispevajo k mineralnosti in svežini vinu, ima Cartizze poseben čar. Zanimivost tega področja je stalni vetrič, ki izvira iz dolinske oblike pokrajine, in učinkovito pomaga preprečevati bolezni, predvsem plesen.
Cartizze je znan po svoji ekskluzivnosti, saj na tem majhnem področju deluje kar 140 vinarjev. To pomeni, da ima vsak izmed njih le zelo omejeno število vinogradov. Kljub visokim cenam, ki se gibljejo okoli 20 EUR za steklenico, Cartizze ponuja najvišjo kakovost, ki je odraz skrbne vinogradniške tradicije in edinstvene geografije tega prestižnega vinorodnega območja.
Od cenene do priljubljene pijače
Prosecco je dolgo veljal za ceneno peneče vino, vendar je v Italiji vedno užival poseben ugled. Pijejo ga ob vsaki priložnosti, celo v pločevinkah. Ta priljubljenost in vsestranskost so privedle do tega, da je postal nepogrešljiv del italijanske kulinarike. Ima zanimivo zgodovino, ki sega vse do Rimljanov, vendar so bila imena trte in vina do leta 2009 povezana z vasjo nad Trstom. Trto in vino so poimenovali po tej vasi, vendar so zaradi zmede pred nekaj leti trto uradno preimenovali nazaj v glera. Glera, ki uspeva v regiji Valdobbiadene v Venetu, je osnova za najboljši prosecco, ki je od leta 2009 zaščiteno ime za vino iz tega območja.
Od tradicionalnih zimskih vin do metode charmat
Grozdje sorte glera, ki pozno dozori, so nekoč hitro spravili v sode, kjer je počasno fermentiralo zaradi zimske nizke temperature. Spomladi so ga ustekleničili, kar je povzročilo dodatno fermentacijo in ustvarilo sladko peneče vino, ki so ga domačini uživali v vročih poletnih večerih. Danes se letno proizvede približno 150 milijonov steklenic prosecca, pri čemer prevladujejo regije Valdobbiadene in Conegliano. Kljub svojim italijanskim koreninam postaja prosecco priljubljen tudi zunaj Italije. Pije se mlad, z redkimi izjemami ohranja svoje najboljše lastnosti še po treh letih. Kljub temu nekateri kakovostni primerki lahko zdržijo do sedem let. Prosecco se ponaša z nižjo vsebnostjo alkohola v primerjavi z drugimi penečimi vini, kar dodatno prispeva k njegovi privlačnosti.