Ena najbolj zdravilnih in okusnih, hkrati pa popolnoma naravnih sestavin je med. Gre za pravo zakladnico zdravja zlato-rumene tekočine, ki ga pridelujejo najbolj marljive delavke na svetu, čebele. Ta izjemno koristen izdelek se v kulinariki in zdravstvu uporablja že več sto let in tako posamezniku kot celotnemu človeštvu prinaša izjemno pozitivne prednosti. Vendar pa še zdaleč ni vseeno, kakšen med vključujete v svojo prehrano – veliko izdelkov na tržišču je namreč še zdaleč od ‘naravnega’, zato vam svetujemo, da kupujete le tiste medene produkte, ki imajo oznako SMOG. Tovrstne produkte lahko najdete tudi na spletni strani podjetja Medeni zaklad d.o.o., kjer boste dobili samo prvovrstni med slovenskega porekla.
Zakaj kupovati slovenski med?
Vsak med zagotovo ni enak – razlikuje se po kakovosti sestavin in dodatki, ki jih prvovrsten produkt zagotovo ne sme vsebovati. Z uživanjem slovenskega medu v svoje telo tako vnašate le preverjene in za vaše zdravje koristne sestavine. Vse prepogosto se namreč na policah znajdejo izdelki, ki ne ustrezajo visokim kakovostnim standardom. Glede na to, da povprečen Slovenec na leto zaužije kar kilogram medu, je uživanje kvalitetnih izdelkov še toliko bolj pomembno.
Kratica SMOG
Gre za kratico, ki označuje »Slovenski med z geografsko označbo«. Obstaja že vse od leta 2012, z željo po približanju slovenskega medu visokim evropskim standardom. Gre za zaščiteno ime, katerega lastnik je Čebelarska zveza Slovenije – društvena, neprofitna strokovna organizacija, ki skrbi za uresničevanje skupnih interesov vseh čebelarskih društev. Čebelarska zveza je v sodelovanju z različnimi društvi pripravila kriterije in pravila za shemo.
Označbo SMOG lahko dobijo le tisti medeni izdelki, ki jih pridelujejo s tradicijo, so višje kakovosti in znanega porekla. Pogoji za pridobitev in ohranjanje naziva so zelo strogi, čebelarji pa ga morajo s svojimi izdelki ves čas upravičevati.
Različni okusi medu
Na spletni strani podjetja Medeni zaklad d.o.o. lahko izbirate med številnimi različnimi medenimi izdelki z označbo ‘slovenski med z geografsko označbo’. Na voljo so vam različni okusi, ki so primerni tako za samostojno jemanje, kot tudi za dodatek različnim jedem. Odločite se lahko za različne vrste medu:
- akacijev,
- kostanjev in
- cvetlični.
Vsaka domača slovenska kuhinja bi morala imeti vsaj eno vrsto medu. Ta namreč predstavlja odličen dodatek različnim jedem, z njegovo pomočjo ljudje izdelujejo okusne omake in ga dodajajo čaju ali drugim napitkom. Seveda pa je med tudi odlična samostojna jed, s pomočjo katerega lajšamo simptome prehlada in pozitivno vplivamo na stanje imunskega sistema. Za ugodne lastnosti medu so vedeli že naši predniki, njihovo znanje pa koristimo že danes. Zato si privoščite lonček svojega najljubšega medu in tako na naraven način poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje.