Ideja za nedeljski izlet: 10 nepozabnih destinacij v Sloveniji

ideja za nedeljski izlet

Natrpan delovnik in hiter tempo življenja. Vmes pa sanjavo brskanje po spletu in razmišljanje, kam pobegniti za vikend na zaslužen odklop. Na srečo živimo v pravi zeleni atrakciji, naši prelepi Sloveniji, in ni potrebno veliko, da se nam kar hitro porodi zares dobra ideja za nedeljski izlet.

Pobeg v hribe, na obalo, ogled gradu, obisk živalskega vrta ali pravljičnega gozda z otroki? Slovenija na dosegu roke iz različnih izhodiščnih točk ponuja celo paleto doživetij.  

Pokrajinska raznolikost, dostopnost, domačnost in laskavi naziv zelene turistične destinacije – spontana ideja za nedeljski izlet ne bi smela biti nikoli težava!

Seveda je izbira destinacije odvisna od letnega časa, vremenskih pogojev, proračuna za enodnevni izlet in narave doživetja (načrtujete izlet v paru, s prijateljico ali prijateljem, sami ali z otroki?), a naša Slovenija, zakladnica narave in kulture, bo brez dvoma v vsakem trenutku ponudila točno tisto, kar vam bo za nedeljski izlet najbolj ustrezalo.

Neraziskani kotički v naravi, ki jih enostavno ne smete izpustiti s svojega potovalnega seznama

Slovenija je s svojimi najbolj znanimi in opevanimi dragulji (Ljubljana, Bled, dolina reke Soče) prava pravljična dežela.

Kaj pa tisti malo manj znani in raziskani kotički? Še ne tako poznani, a prav zaradi tega v svoji skromnosti in lepoti toliko bolj čudoviti za nedeljski pobeg v naravo. Saj včasih je največ, kar potrebujemo za polnjenje baterij, ravno to – pobeg od vrveža in vrnitev k naravi.

Ker vedno pride prav kakšna sveža ideja, za nedeljski izlet v naravo priporočamo:

Obisk jezera Kreda in doline reke Radovne

To manjše umetno jezero pastelno zelene barve se nahaja v dolini reke Radovne (ta se stiska med planoti Mežaklo in Pokljuko) in je ime dobilo po kredi, ki so jo tam izkopavali do leta 1985. Izročilo celo pravi, da je mazanje s kredo, ki jo še vedno lahko najdemo v vodi, zdravilno.

Poleti je jezero idealno za prijetno ohladitev, pozimi, ko zamrzne, pa za drsanje.

Enostavno odlična ideja za nedeljski izlet v objemu narave.

Občudovanje Solčavske panoramske ceste

Na pot po 37 kilometrov dolgi panoramski cesti se lahko odpravite z avtomobilom, motorjem, kolesom ali pa jo prehodite peš.

Cesta vas bo vodila skozi najlepše razglede in poglede na kulturno dediščino Solčavskega. Ob poti se lahko ustavite na visokogorskih kmetijah, kjer vas bodo postregli z lokalnimi dobrotami.

V primeru enodnevnega izleta vam priporočamo, da se podate po osrednjem delu poti, na katerem se po dolžini 21 km lahko ustavite na dvanajstih postojankah. Pot lahko nato nadaljujete do Matkovega kota. Po 8 kilometrih in treh možnih postankih vas bo ta pot nagradila s čudovitim razgledom na to ledeniško dolino.

Sprehod do izvira reke Krupe (Semič, Bela Krajina)

Reka Krupa je bila leta 1997 razglašena za naravni spomenik. Njen izvir, ki je malodane tudi najlepši v Beli krajini, se razliva izpod 30 metrov visoke skale.

Celotna okolica reke Krupe in semiške občine se ponaša z izjemno naravno in kulturno dediščino ter pomembnim turističnim, vzgojno-izobraževalnim in rekreacijskim pomenom. 

Ste vedeli, da je izvir reke Krupe življenjski prostor edino tukaj živeče jamske školjke Kuščarjeve kongerije?

Ta edinstven izvir in lepote njegovega okoliškega gozda, kratek pomol na vodi ter zapuščena hiša na bregu ustvarjajo pravo naravno pravljico.

Čudovita ideja za nedeljski izlet, kajne?

Ogled korit Mostnice in doline Voje (Bohinj)

Mostnica, alpska reka, ki se razliva skozi slikovito dolino Voje do Stare Fužine, vas bo s svojimi koriti naravnost očarala. Peš pot vas bo vodila ob obeh straneh korit. Tako boste na poti skozi sotesko lahko občudovali kristalno čisto vodo, pestri rastlinski in živalski svet in edinstveno preoblikovane skale.

Poleti vas bodo na poti pozdravile krave in njihovo zvončkljanje, ki vas bo spremljalo vse do zaključka doline Voje – prelepega slapu.

Za ogled korit reke Mostnice je potrebno od aprila do oktobra plačati pristojbino, individualni pohodi pa se v zasneženih mesecih odsvetujejo.

Romantični kotički Slovenije – naj bo ideja za nedeljski izlet nekaj posebnega

 

Ker je spontanost lahko prav čarobna, ni slabo, če je izvirna ideja za nedeljski izlet vedno nekje pri roki.

Tako jo lahko hitro potegnete iz rokava, ko vas pri nedeljskem zajtrku zasrbijo podplati in požene želja po posebnem doživetju z vašim partnerjem.

Nekaj idej, ki jih je res vredno imeti v rokavu:

Srce med vinogradi na Špičniku, Svečina

V občini Kungota, na skrajnem zahodu Slovenskih goric in tik ob mejo z Avstrijo, med vinogradi vijuga prav posebna cesta. Z določenega kota se oblikuje v srce in s tem ustvarja edinstven romantični razgled.

Domačini pravijo, da je cesta prava prispodoba bratenja ljubezni do življenja in zlate kapljice – vina.

Samo srce lahko vidite z dvorišča Stacionarnega izletniškega turizma Dreisiebner.

Tu so znani tudi po svoji dolgoletni tradiciji vinogradništva in vinarstva, gostom pa ponujajo tudi domače dobrote.

Sta ljubitelja kakovostnega vina? Potem je ta ideja za nedeljski izlet kot nalašč za vaju.

Jelenov greben

Sproščanje in razvajanje v termah Olimia v Podčetrtku ter druženje s prelepimi jeleni – odlična ideja za nedeljski izlet tako za pare kot tudi družine.

Posestvo Jelenov greben se razprostira na osem hektarjev veliki površini. Ob prihodu skozi vrata posesti vas kar hitro očara čreda živali, ki danes šteje že okoli 100 jelenov, košut ter mogočnih muflonov.

Z njimi se lahko družite vsak dan v obratovalnem času, v tamkajšnji trgovini »Pri mami« pa si lahko priskrbite tudi »škrnic’l« hrane, s katerim se lahko čredi čisto približate in jih nahranite.

Na domačiji so znani tudi po odlični kulinariki in izboru vrhunskih vin slovenskih vinarjev, tako da lahko izlet lahko lepo zaokrožita s kosilom ali večerjo.

Obisk gradu

Če sta ljubitelja zgodovine, zgodb in čudovitih razgledov, se lahko odpravita do enega izmed mnogih gradov, ki se nahajajo pri nas. Z malo sreče morda naletita tudi na kakšno razstavo, predstavo ali koncert, ki se tisto nedeljo odvija na izbranem gradu.

Katere gradove vse lahko obiščete?

  • Ljubljanski grad
  • Celjski grad
  • Ptujski grad
  • Velenjski grad
  • grad Otočec
  • grad Snežnik

… in še mnogo drugih. Zagotovo pa vas bo vsak od njih očaral na svoj način.

Morda na koncu dneva ideja za nedeljski izlet preraste tudi v idejo za poročno lokacijo …

Slovenija kot prava paleta doživetij za najmlajše – ideja za nedeljski izlet z otroki

Ker nam med tednom prehitro zmanjka časa za kakovostno preživet čas z družino, so vikendi idealni za skupna doživetja. Saj vemo, srečni otroci – srečni starši, zato je izbira destinacije, ki bo navdušila male nadobudneže in bo hkrati všeč tudi nam, včasih lahko kar izziv.

Upoštevati moramo seveda še starost otrok, letni čas, vremenske razmere in družinske interese. Ste aktivna družina, ki skupni čas najraje preživi v naravi in se skupaj ukvarja s športom? Ste radovedneži, ki vas navdušujejo razni muzeji? Obožujete živali? Vas povezuje uživanje v adrenalinskih doživetjih?

Destinacije, ki bodo očarale celo družino:

Doživetje z alpakami na Koroškem

Nepozabna ideja za nedeljski izlet.

Doživetje, o katerem bodo otroci še dolgo govorili. Alpacas Hill oziroma kmetija Novak se nahaja v vasi Strojna, ki leži na eni izmed najvišje ležečih vasi v Sloveniji. Že ob prihodu na njihovo kmetijo vas ne bodo prevzele samo živahne alpake, ampak tudi prekrasni razgledi na Peco in Uršljo goro.

Na kmetiji se ukvarjajo tudi z govedorejo, naokrog pa se sprehajajo še kokoške, race, mačke, prašički in pes. Pravi raj za majhne otroke.

Edinstvena posebnost so seveda alpake, o katerih boste na ogledu izvedeli marsikaj zanimivega. Z njimi se boste odpravili na kratek sprehod do razgledne ploščadi. Tam vas bo pričakala košara z lokalnimi dobrotami in v posebni ogradi se boste s prosto spuščenimi alpakami lahko družili še dobro uro in pol. Po malici in druženju se z alpakami sami sprehodite nazaj do kmetije.

Logarska dolina in Pravljični gozd

Dragulj alpskih dolin, Logarska dolina, vas bo očaral z nešteto naravnimi znamenitostmi, saj je raj za ljubitelje pohodništva in aktivne družine. Sprehodite se do 90 metrov visokega slapu Rinka, oglejte si Logarjevo lipo (najbolj fotografirano zaščiteno slovensko drevo), najemite električno kolo in uživajte v pogledih, ki vas bodo obdajali na poti te čudovite doline.

V osrčju pa vas čaka še prav poseben gozd, poln pravljic in čutno-gibalnih izzivov. Vsi vtisi Pravljičnega gozda ustvarjajo nepozabno doživetje tako za otroke kot tudi za starše.

V tem čarobnem kotičku se ustavljate ob pravljičnih junakih, razgibate čutila na senzoričnih poteh in spoznavate gozd.

Prijetno utrujeni se lahko okrepčate v Eko hiši Na razpotju, ki se nahaja v neposredni bližini Pravljičnega gozda.

Medtem, ko otroci uživajo na njihovem igrišču, se lahko starši sprostite ob popoldanski kavici ter razmišljate o tem, kako je obisk Logarske doline bila super ideja za nedeljski izlet.

Rakov Škocjan

Med Cerkniškim in Planinskim poljem se razprostira čudovita kraška dolina, ki jo je izoblikovala reka Rak. Napotite se lahko po naravoslovni učni poti, ki se zaključi z ogledom Velikega in Malega naravnega mostu ter Zelške jame. Po poti boste lahko občudovali kraške izvire, jame, pestro rastlinstvo ter kulturno dediščino ob Raku.

Popolna ideja za nedeljski izlet v poletnih dneh, ko iščete pobeg v senco narave.

 

Postregli smo zgolj z 10 nepozabnimi destinaciji, od katerih vam prav vsaka lahko služi kot ideja za nedeljski izlet. Slovenija skriva in odkriva še mnogo več kotičkov in doživetij, zato smo prepričani, da boste na vsakem koraku našli nekaj zase, četudi se brez posebnega načrta odpravite na pot. Samo odprite oči in se prepustite čarom, ki nam jih ponuja naša prelepa dežela.

Urednik

Odkrivajte svet z nami! Naš popotniški blog ponuja edinstvene poglede, namige in navdihujoče zgodbe, s katerimi boste podžgali potepanje in naredili vsako potovanje nepozabno.

Zadnji prispevki